Många drömmer om att bli advokat, men vägen dit är lång, konkurrensen är hård och yrket innehåller många mindre spännande delar som gör att drömyrket stannar just som en dröm. Vissa lever ut fantasierna genom att titta på rafflande tv-serier där advokater gör upp i domstolen, men för den som vill ha en mer aktiv roll finns tv-spelsserien Ace Attorney, där spelaren själv får ta rollen som försvarsadvokat.

Vad är Ace Attorney?

Ace Attorney är namnet på en tv-spelsserie som till dags dato består av sex stycken spel samt fem spinoff-spel. Spelen i serien finns på flera plattformar, främst Nintendos handhållna system som Nintendo DS och Switch, men vissa titlar har även släppts för andra plattformar som Windows, iOS och Playstation 4.

Idén till Ace Attorney-spelen kom från japanske Shu Takumi, som skrev och jobbade med de fyra första spelen samt vissa av spinoff-titlarna. Spelen är utgivna av företaget Capcom. Det första spelet i serien, Phoenix Wright: Ace Attorney, kom ut i oktober 2001.

Vad går spelen ut på?

Ace Attorney-spelen brukar genremässigt klassificeras som ”adventure games” (äventyrsspel) med inslag av ”visual novel” (visuell roman). Det innebär att spelaren interagerar med spelet genom att peka och klicka för att hitta föremål, prata med andra karaktärer och lösa pussel, och att stort fokus ligger på spelets berättelse med mycket dialog.

Spelen följer till största delen samma sorts format: de består av ett antal kapitel, för det mesta mordgåtor, som är skilda från varandra men i många fall bildar ett sammanhängande narrativ. Kapitlen är indelade i ett antal mindre avsnitt som består antingen av fältarbete eller rättegång.
Under fältarbetet förflyttar spelaren huvudkaraktären, advokaten, mellan olika platser relaterade till brottet för att samla in bevismaterial och prata med karaktärer.
I rättssalen debatterar sedan advokaten med åklagaren och korsförhör vittnen för att lista ut vem som är skyldig och hur brottet begicks. Eftersom spelaren antar rollen som försvarsadvokat finns det en oskyldigt anklagad klient som advokaten måste bevisa inte har begått brottet.

Rättslig satir

Dramatiken är uppskruvad till max i Ace Attorney, som knappast gör anspråk på att ge en realistisk bild av advokatyrket. Men faktum är att det finns en grund i verkligheten. Shu Takumi utvecklade spelen som en satir på det mycket hårda japanska rättssystemet, där oskyldiga många gånger har pressats till ett erkännande redan innan rättegången börjar. För en spelare som är van vid principen ”oskyldig tills motsatsen bevisats” kan Ace Attorney, där spelkaraktärens klienter snarare är skyldiga tills motsatsen bevisats verka överdriven för att göra spelen mer spännande, men det ligger alltså nära den rättsliga verklighet som de är baserade på.