Vilka elproblem kan du fixa själv, och vilka ska du låta elektrikern göra?

Är du händig och tycker om att agera hemmafixare när det är något som ska anordnas eller lagas i hemmet? Det är det många som gör, men visste du om att det finns några saker inom el som du inte bör göra på egen hand, eller i vissa fall ens får lov enligt lag att göra? Se till att du har koll på när du ska höra av dig till en elektriker om innan du sätter igång, så slipper du riskera att utsätta dig och din omgivning för fara helt i onödan!

Det kan du fixa på egen hand

De allra flesta elinstallationer och närliggande elarbeten ska göras av en elektriker – utöver risken med att skada dig och din omgivning är det straffbart att göra dessa på egen hand. Undantaget är vissa enklare arbeten, som du kan utföra på egen hand om du känner att du behärskar dem. Gör du inte det är det bäst att ändå ta kontakt med en expert. Här följer några exempel på saker du kan göra på egen hand:

  • Byta och montera glödlampor, lamphållare, skarvsladdar, sladdströmbrytare och strickproppar.
  • Laga sladdar till apparater samt skarvsladdar, och byta ut delar i dem.
  • Byta ut redan installerade strömbrytare på upp till 16 ampere – dock enbart om de sitter i en dosa eller kapsling.

Det ska du överlåta till en elektriker

En grundregel är att allt sådant som du är osäker på och inte känner att du behärskar på egen hand bör lämnas över till en expert. Utöver detta finns det ett antal saker som du enligt svensk lag helt enkelt inte får lov att utföra på egen hand, utan som du alltid måste låta en elektriker på ett registrerat elinstallationsföretag göra åt dig. Dessa inkluderar det följande:

  • Alla förändringar i fasta installationer. Med detta menas sådant som är permanent installerat på en viss plats, till exempel vissa tvättmaskiner, men inte sådant som går att flytta på bara genom att dra ut sladden ur eluttaget.
  • Installation av golvvärme och värmekablar på 230 volt och uppåt.
  • Dragning av kabel i marken.
  • När du ska få ett ojordat vägguttag utbytt mot ett som är jordat.

Ta alltid det säkra före det osäkra

Om du inte är helt säker på att du klarar av projektet, gör det inte. Det är inte värt att försöka spara pengar på att inte blanda in en elektriker om du inte vet vad du sysslar med och kan riskera att skada dig, även om lagningen eller bytet du håller på med är lagligt att utföra på egen hand.