Allt om tandimplantat

Du har säkert hört eller läst ordet förut. Men vad tandimplantat är för något kan vara svårt att veta för den som inte är insatt. Därför har vi i denna artikel samlat all nödvändig information för dig som vill lära dig mer om vad ett tandimplantat är för något.

Vad är tandimplantat?

Vi börjar med att reda ut vad ett tandimplantat är för något. Denna typ av implantat består av skruvar som opereras in i käkbenet för att de ska fästas permanent. På skruvarna finns konstgjorda tandkronor, vilket gör att implantatet ser naturligt ut.

Därför ska du skaffa tandimplantat

Om du har en eller flera trasiga tänder som inte går att åtgärda kan tandimplantat vara en aktuell behandling för dig. Har du förlorat en eller flera tänder kan implantat ersätta dem. Förutom att de kan ersätta trasiga tänder så kan det också vara ett bra alternativ för dig som av olika anledningar inte tycker om de tänder du har och vill få ett finare leende.

Så går behandlingen till

Det kan verka läskigt att skruva fast tänder i käkbenet. Därför kan det vara skönt att i förväg veta hur en typisk tandimplantatbehandling går till. Den består vanligtvis av två delar där den ena delen är kirurgisk och den andra delen är protetisk. Den protetiska delen består av tillverkningen av tänderna. I den kirurgiska delen opererar tandläkaren in implantaten i käkbenen. Är du orolig kan du få lugnande medel inför operationen som kan ta mellan 30 och 90 minuter. Vanligtvis gör inte operationen ont eftersom du får lokalbedövning och efter operationen får du smärtstillande.

Så mycket kostar det

Det är olika hur mycket ett tandimplantat kostar att göra beroende på vilken klinik du vänder dig till. Men i snitt kostar det mellan 15 000 kr och 30 000 kr. Du kan få bidrag via det statliga tandvårdsstödet. Men då krävs det i regel att implantaten sätts in av medicinska skäl och inte av estetiska. Då kan du behöva bekosta det helt på egen hand.

Tandvården eller privat tandläkare

Du kan få tandimplantat via tandvården. Om det är något du är intresserad av kan du boka en tid hos din tandläkare för att framföra din önskan om tandimplantat. Därefter gör de en undersökning om huruvida det är aktuellt för dig eller inte. Du kan få det beviljat men om du inte får det kan du gå via en privat tandläkarklinik. Då är det troligare att du får behandlingen, men räkna med att du kan behöva bekosta den själv.