Vardagsstress – Farligare än fästingar

Nu under sommaren pratas det väldigt mycket om faran om fästingar, TBE vaccin ska tas i tid och görs inte detta så finns det en risk för att ett fästingbett i värsta fall leder till hjärninflammation. Att planera för att hela familjen ska ta TBE vaccin är ett av dem stressmoment som uppkommer under sommaren för familjer, vilket det pratas mindre om. Vi behöver prata mer om långvarig stress, farorna med den och hur vi kan undvika den.

Stress i familjen

Många familjer känner stress för att få vardagen, och även semestern, att gå ihop. Barn ska hämtas från förskola/skola i tid samtidigt som du ska hinna prestera på jobbet. Även när hela familjen är hemma så fortsätter stressen, mat ska lagas, läxor ska göras och du ska hinna med städningen innan rutinen återupptas nästkommande dag. När våren nalkas så börjar planeringen av semestern, eventuella resor ska bokas och du ska planera in semestern utefter barnens ledighet.

Faran med långvarig stress

Det finns många faror med långvarig stress. När vi är stressade så blir våra kroppar mer mottagliga för diverse sjukdomar, bland annat hjärt-och kärlsjukdomar. Långvarig stress kan leda till det så kallade metabolt syndrom, vilket är sambandet mellan bland annat typ 2-diabetes, högt blodtryck och bukfetma. Du kan även få problem med sömnen, dålig mage samt psykiska symtom såsom att du blir lättare irriterad och får ångest.

Vikten av återhämtning

I perioder av mycket stress är det väldigt viktigt att ta sig tid för återhämtning. Har du haft mycket på jobbet eller har mycket runtomkring dig kan du låta disken vänta tills nästa dag för att istället ta dig tiden att se en film med barnen och komma ner i varv. Även avslappningsövningar, andningsträning eller fysioterapi kan hjälpa. Känner du mycket stress kan det även vara en god idé att prata med en kurator eller psykolog.

Ett bett av en fästning kan vara väldigt farligt men faran av långvarig stress kan vara ännu farligare i vissa fall. Glöm inte att ta tid för dig själv och familjen!