Behandla acneärr med kräm

Den som drabbas av acne vet hur frustrerande och jobbigt det kan vara med både aktiva utslag och ärr som aldrig tycks gå bort. Det finns dock hjälp att få i form av alltifrån kirurgiska insatser till olika dermatologiska behandlingar och krämer. Läs mer om olika behandlingar här och hur du kan behandla acneärr med aktiva krämer.

Rådgör med en läkare

Om du upplever att du har svårbehandlad acne vars utslag eller ärr inte försvinner med apotekets receptfria krämer kan du kontakta en läkare eller en dermatolog som kan hjälpa dig att utreda hur man på bästa sätt skulle kunna hjälpa dig att bli av med både acnen och de envisa ärren. De flesta känner till att acne kan orsaka bestående märken i huden som aldrig tycks vilja ge med sig. Det är inte alltid dessa ärr går att ta bort helt och hållet, men med hjälp av olika krämer och behandlingar kan de minska så pass att de nästan inte syns.

Behandling av acneärr

Exakt vilken typ av insats som kan behandla just dina problem med acne beror bland annat på hur dina ärr ser ut och vilken hudtyp du har. När du behandlar ärren ska du helst göra det i en lugn fas där du inte har aktiv acne. Du kan hitta en hel del krämer med aktiva ämnen som kan reducera dina ärr på apoteket. Där kan du också prata med en farmaceut. Förutom krämer finns det även stift, plåster och droppar som du kan prova. Skulle dessa krämer inte fungera optimalt kan du kombinera behandlingen med IPL eller kemisk peeling hos en hudterapeut.

Hyperpigmentering

När din acne har läkt ut helt är det vanligt att du drabbas av just hyperpigmentering i form av bruna eller röda märken. Dessa ärr beror på att huden har arbetat med ett melaninöverskott under själva läkningsprocessen. Det finns en hel del produkter som på ett effektivt sätt kan minska dessa ärr, till exempel i form av krämer som har en blekande effekt. Det finns också en hel del serum med aktiva ämnen som får ärren att minska.

Solskydd

Förutom att prova krämer mot acneärr är det också viktigt att skydda både huden och ärren mot solen som faktiskt bidrar till att göra det hela värre. Det är därför ett mycket bra tips att satsa på en dagkräm med SPF som skyddar huden. Det finns många solskydd som är anpassade för hudtyper som är känsliga eller som lätt utvecklar acne.