Fakta om peppar spray

I Sverige är det olagligt att använda en äkta peppar spray, om du inte har ett tillstånd. Med äkta menas ett specefikt ämne som finns i en orginal peppar spray. Ämnet heter Oleoresin Capsicum och kommer från en chiliväxt. I den svenska vapenlagen räknas peppar spray som ett vapen, därför behöver du ha ett tillstånd för att äga en peppar spray. Denna äkta spray är dock laglig i flera länder, som till exempel USA. I Sverige finns det liknande försvarsspray som är laglig att använda istället. Dessa innehåller inte något olagligt pepparextrakt. Avståndet som behövs för att sprayen ska ge effekt är ungefär mellan 1 och 2 meter.

Enligt undersökningar ökar försäljning av lagliga peppar sprayer i EU. Under 2016 ökade försäljningen med flera hundra procent, statistik visade också att antalet våldtäkter har hindrats med hjälp av försvarsspray och laglig peppar spray.

När får du använda en försvarsspray?

Du kan använda en försvarsspray i självförsvar. I lagen om nödvarn kan du hitta allt du behöer veta om självförsvar. Det finns alltså lagar att följa och du får inte använda en försvarsspray för nöjesskull. Självförsvar betyder kortfattat att du får bemöta våld med lika mynt tillbaka.

Vissa av försvarssprayerna som finns att köpa innehåller även färgbomber, vilket gör att polisen enklare kan se spår och undersöka ett brott om det har begåtts. Försvarssprayen kan ge dig ökad trygghet om du behöver vistas ute sent på nätterna. Eller om du har varit med om något överfall förut kan en sådan spray hjälpa dig bättre genom vardagen.

Hur fungerar lagliga försvars/peppar sprayer?

Det grundliga syftet med denna spray är att ge dig som blir angripen ett bra försvar. Sprayen kan ge dig försprång så du kan fly situationen, men lämnar även signalament i form av färg. De är även utformade för enkel och snabb hantering. Med endast ett fingertryck får du igång sprayen, inom några sekunder så ger den effekt. Det kan dock bero på vilket märke du använder, men i regel ska det inte ta mer än några sekunder för att sprayen ska fungera. Storleken på försvarssprayen är även liten och lätt, vilket betyder att den får plats i fickan eller i en mindre handväska.

Den som blir sprayad av en pepparspray/försvarsspay känner genast obehag. Gärningsmannen hukar sig instiktivt och får problem med andning och synen. Istället för att fokusera på deras planerade angrepp måste de lägga all energi på att få bort effekterna av sprayen och rädda sig själv.